Okmánycsere ügyintézés

 

 

Kedvtelési célú kishajó vezetői okmány cseréje válik esedékessé, amennyiben az egészségügyi alkalmasság lejárt és a papír alapú okmány egészségügyi alkalmasságának bejegyzésére szolgáló rovatok beteltek. Az okmány cseréjét az Innovációs és Tecnológiai Minisztériumnál (továbbiakban: ITM) kell kezdeményezni írásos kérelem benyújtásával.

 

A kérelem letölthető a Hatóság honlapjáról http://www.nkh.gov.hu/dokumentumtar/pdf-elonezet/-/p/44753/adatlap-nemzetkozi-kedvtelesi-celu-kishajovezetoi-okmany-kiadashoz-cserejehez-potlasahoz-xls

 

A kérelem második oldala az egészségügyi alkalmasság igazolása, amelyet a vizsgálatot végző orvos tölt ki és bélyegez le.

 

Az okmány tulajdonosának személyesen be kell fáradnia egyik ügyfélszolgálatukra és ott benyújtani a kérelem lap egy példányát, az egészségügyi alkalmasságának igazolását, illetve régi hajóvezetői okmányát. Egy szabványos színes igazolványképet (3,5 cm x 4,5 cm), személyi azonosító igazolványát és lakcímkártyáját is vigye magával. Az új műanyag kártya formátumú okmány kiállítása díjköteles, 13.000 Ft. Előzetes banki átutalás esetén a befizetést igazoló bizonylatot (a bank állítja ki) a kérelem mellé csatolni kell. Számlaszám: ITM 10032000-00290713-38100004. A budapesti ügyfélszolgálati pénztárban személyes, készpénzes befizetéssel történhet.

 

Az okmánycsere igénylés benyújtásakor (amennyiben az eljárás megindítható) ideiglenes okmányt állítanak, amely a kártya formátumú okmány kézhezvételéig, de legfeljebb 60 napig érvényes Magyarország területén.

 

Az eljárás végén az elkészült végleges bizonyítványt postai úton küldik ki, várhatóan az igénylés beadásától számított két héten belül.

 

Az ügyfélszolgálatok címei és ügyfélfogadó időpontok: http://www.nkh.gov.hu/web/hajozasi-foosztaly1/kapcsolat

 

Üdvözlettel:

 

Kötél Pali