Kishajó-vezetői oktatás


Képesítés

A belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői képesítés belvízen - beltenger kivételével - kedvtelési céllal közlekedő kisgéphajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Belvízen 7,5 kW-nál (10LE) nagyobb motorteljesítményű, vagy 7 m testhosszú, vagy hosszabb kisgéphajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges.

A belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői képesítés belvízen - beltenger kivételével - kedvtelési céllal közlekedő vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. 10 m2-es vagy azt meghaladó névleges vitorlafelületű és 7 m testhosszú, vagy hosszabb vitorlás kishajó vezetéséhez vitorlás kishajó vezetői engedély szükséges.

 

Vizsgatárgyak

Belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezető vizsga         

  • Hajózási Szabályzat       
  • Hajózási ismeretek - kisgéphajó           
  • Kisgéphajó gyakorlati vezetése               

Belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezető vizsga

  • Hajózási Szabályzat
  • Hajózási ismeretek - vitorlás kishajó
  • Vitorlás kishajó gyakorlati vezetése

 

OKTATÓINKRÓL

Vezető oktató: Kötél Pál

1976-ban születtem Győrben, ahol jelenleg is lakom. 2007 óta az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság hajózási felelőseként dolgozom, korábban 6 éven át a Nemzeti Közlekedési Hatóság jogelődjénél hajózási előadóként, vizsgabiztosként dolgoztam.  A Budapesti Műszaki Egyetem Repülők és Hajók tanszékén 2007-ben szereztem meg a hajóépítő-hajógépész mérnök másoddiplomámat kiegészítve a győri Széchenyi István Főiskolán szerzett hajózási üzemmérnöki képesítést. Hobbim a vitorlázás, 2001 óta több hajóosztályban is sikerült mancsaftként és kormányosként számos versenyen részt vennem.

 

Oktató: Molnár András

1979-ben születtem Gyulán, középiskolai tanulmányaimat a békéscsabai Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskolában végeztem, ami után a Bajai Eötvös József Főiskola Műszaki Fakultásán szereztem építőmérnöki diplomát 2000-ben. Elvégeztem a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnöki karát 2007-ben levelező tagozaton. A tervezési feladatok mellett a geodéziai munkákban is részt veszek, valamint a motoros kisgéphajó tanfolyamunkban a gyakorlati oktatását végzem.

 

ELMÉLETI OKTATÁS

Elméleti képzésre Győrben kerül sor a Kálóczy tér vízügyes csónakházban vagy on-line, skype-os előadások keretei között. Az elméleti oktatás az eddig kialakult gyakorlat szerint heti egy vagy kettő alkalommal kora esténként kerül megtartásra, de minden induló tanfolyamunknál az adott tanfolyamra jelentkezők többségének igényéhez igazítva döntjük el közösen, hogy pontosan milyen időpontokban legyen az elméleti oktatás. Az oktatási helyszín jól felszerelt, a tananyag számítógépen vetített előadásokban kerül elmondásra, minden hallgató digitálisan is megkapja az előadások anyagát. A tanfolyam tematikája, az összeállított tananyag az elmúlt évek tapasztalata alapján úgy lett kialakítva, hogy a vizsgára való felkészülést a lehető legjobban támogassa, a szükséges ismereteket minél informatívabban adja át.

 

GYAKORLATI MOTOROS KÉPZÉS

A kisgéphajó (motorcsónak) gyakorlati oktatás Gönyűn a Dunán zajlik. Csoportos megrendelés esetén természetesen lehetőség van a fentitől eltérő helyszínen megtartott képzésre. Az oktatóhajónk egy 6 méter hosszú, alumínium építésű hajó, melynek a meghajtását egy 50 LE-s Yamaha külmotor biztosítja. Az oktatóhajó jól felszerelt, a gyakorlati kishajóvezetői oktatás céljára ideális. Szakavatott oktatóink felügyelete mellett ezt a hajót vezetve a tanulók könnyen elsajátítják a folyóvízi manővereket mind kis-, mind nagy sebesség mellett.

 

GYAKORLATI VITORLÁS KÉPZÉS

A vitorlás gyakorlati oktatás Fertőrákoson a Fertő-tavon, illetve Siófokon a Balatonon történik. A helyszín ideális a vitorlás ismeretek elsajátítására, Győrből 1-1,5 órán belül elérhető. Az oktatóhajónk 25 lábas vitorlás kishajó, mellyel a vizsgához szükséges alapismeretek könnyedén elsajátíthatók. A vitorlás hajó jól felszerelt, komfortos, a gyakorlati kishajó-vezetői oktatás céljára ideális, tőkesúlyos kishajók. Szakavatott oktatóink felügyelete mellett ezt a hajót vezetve a tanulók könnyedén elsajátítják a vitorlás manővereket.

 

KÉPZÉSI IDŐ

  • oktatási órák száma kisgéphajós oktatás esetén 25 + 5 óra, összesen 30 óra
  • oktatási órák száma vitorlás oktatás esetén 30 + 18 óra, összesen 48 óra
  • elmélet aránya kisgéphajós oktatás esetén hozzávetőleg 80 %
  • elmélet aránya vitorlás oktatás esetén hozzávetőleg 60 %

 

TANFOLYAMI DÍJAK

Kérjük érdeklődjön e-mail-ben vagy telefonon.

 

EGYÉB

Minden oktatásunk egy ún. információs előadással kezdődik, melyen az érdeklődők megismerhetik az oktatókat és a felállított tematikát. Ezen az előadáson a részvétel ingyenes.
A résztvevőkkel a helyszínen kerül egyeztetésre az oktatás időbeosztása, majd az első órán kell a képzés első részletét befizetni. Tanfolyam igazolást csak a teljes összegű tandíj rendezése esetén állítunk ki.